Затягат контрола върху разследването на жп инциденти   С над една

...
 
Затягат контрола върху разследването на жп инциденти  
С над една
Коментари Харесай

Погнаха машинистите за алкохол и дрога

  Затягат контрола върху следствието на жп произшествия
 

С над една четвърт са се нараснали инспекциите за приложимост на алкохол и дрога на машинисти и останалия жп личен състав през последната година, сочи информация за активността на Главна дирекция " Железопътна ревизия " посредством която Изпълнителна организация " Железопътна администрация " (ИАЖА) извършва функционалностите си на народен орган по сигурност.

До този миг

общият брой на инспекциите са над 4500

от които 1221 са били посредством дрегер за приложимост на алкохол или други упойващи средства. От справката излиза наяве, че разследваните катастрофи от ИАЖА за 2016 година са 192, а за 2017г. до в този момент са намалели до 159.

Актовете издадено до момента са 37 броя, като година по-рано те са били едвам три. „ Огромната разлика е вследствие на

засилени контролни и надзорни действия на ИАЖА

от началото на годината “, съобщи пред „ Монитор “ изп. шеф на организацията Веселин Василев. От администрацията са издали и 60 броя рекомендации на жп предприятията и Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ за възстановяване на сигурността.

Една година след нещастието с дерайлиралия трен в Хитрино

държавното управление още веднъж вкарва в Народното събрание

промени в Закона за железопътния превоз. Основната част е обвързвана с органите, които организират следствието на жп случаите. Разследването на тежките жп катастрофи остава обвързване само на профилираното звено в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известия.

Разследванията на катастрофи, произшествия и обстановки близки до произшествия отпадат като обвързване на националния орган по сигурността и ще се правят от шефа на железопътна инфраструктура и от железопътните предприятия. Предвидена е и опцията да се постановат наказания към жп предприятията и шефа на инфраструктурата при несъблюдение на отговорностите по следствие.

Глобата ще бъде от 1000 до 50 000 лева

и ще бъде дописана в разпоредба, в случай че депутатите одобряват измененията в закона от народните представители, разяснява шефът на ИАЖА. По думите на Василев с измененията най-накрая ще бъдат отстранени установени от Европейската комисия несъответствия на нашия закон с правото на Европейски Съюз. Приемането на измененията ще докара до преустановяване на наказателна процедура още от 2013 година против страната ни.

 

Пуснаха в продажба билетите

за коледните празници

БДЖ стартира предварителна продажба на билети за всички бързи влакове по празниците, оповестиха от компанията. Обичайният период за предварителната продажба на билети и седящи места за бързите влакове е 5 дни, само че националният жп транспортьор има практиката да удължава този период, в случаите когато предстоят по-дълги празнични интервали.

Предварителната продажба на билети и резервации за седящи места, която железопътният транспортьор стартира, ще се прави във всички железопътни гари и бюра в страната до 2 януари следващата година.

За празничните дни във връзка Коледа и Нова Година жп компанията планува да обезпечи и спомагателни вагони за влаковете, които пътуват по главните посоки в страната.

 

Шегобиец в Twitter се

показва за БДЖ

Мним консуматор Twitter се показва за националния ни транспортьор. Шегобиецът редува същински вести с смешки в свои туитове в обществената мрежа.

„ Холдинг БДЖ ” ЕАД се разграничава от цитати и мнения направени от негово име в упоменатата обществена мрежа, като същите не са публична позиция на националния железопътен транспортьор, разясниха от жп компанията по отношение на недостоверния профил в мрежата. В позицията се показва още, че управлението на БДЖ ще предприеме нужните законови дейности, с цел да не се позволява потреблението на формалните за компанията абревиатура и лого от други консуматори в обществената мрежа.

Виж всички публикации от Венцислав Генков-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР